Honing appeltaart

Lekkernij van zoete appel

Passend bij het oogstseizoen bakken we een heerlijke honing- en appeltaart. De combinatie van zoete honing en wrange appels zorgt voor een heerlijke smaak – vooral met lokale appels.

Ingrediënten

  • VOOR HET DEEG:
  • 175 g Breitsamer Imkergold Bloesemhoning cremig
  • 450 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder & 1 eetlepel vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • 2 eieren
  • 170 g boter
  • Wat vet (voor het blik)
  • VOOR DE VULLING:
  • 100 g Breitsamer Acacia bloesemhoning
  • een beetje zout
  • ½ theelepel gemalen kaneel & 1 theelepel kruidnagel
  • 1 el citroensap & 1 tl citroenschil (geraspt)
  • 1½ kg appels
  • 4 el boter
  • 1 eiwit
  • VOOR DE GLAZUUR
  • 2 el Breitsamer Imkergold Bloesemhoning cremig
  • 1 eierdooier

Honing appeltaart op een bord, appels op de achtergrond

Voorbereiding

  • Meng de bloem en het bakpoeder.
  • Meng de vanillesuiker, honing, zout, boter en eieren met een mixer, voeg de bloem toe en kneed tot een deeg.
  • Laat ongeveer 15 minuten rusten.
  • Rol tweederde van het deeg uit tot een ronde vorm en bekleed de bodem en zijkanten van een ingevette springvorm (26 cm doorsnede) ermee.
  • Meng voor de vulling de honing, zout, kaneel, kruidnagel, citroensap en schil.
  • Schil de appels, halveer ze, verwijder het klokhuis, snijd ze in dunne plakjes en voeg ze toe aan het honingmengsel.
  • Giet het appelmengsel op het deeg en verdeel er boter in vlokken over.
  • Rol het resterende deeg uit tot een dikte van ongeveer twee millimeter, bestrijk de randen van het deeg met eiwit en bedek de taart ermee, druk goed aan en prik er een paar keer in met een vork.
  • Snijd desgewenst figuurtjes uit het overgebleven deeg en versier de taart ermee.
  • Bak de appeltaart ongeveer 60 minuten (elektrische en gasoven: 180 graden/snelheidsstand 3, heteluchtoven 160 graden).
  • Klop ongeveer 10 minuten voor het einde van de baktijd de eierdooier en 2 eetlepels honing los en glazuur de taart hiermee.
  • Haal de cake uit de oven en geniet ervan als hij nog warm is!

Let op: De vitaminen en enzymen in honing zijn erg temperatuurgevoelig, dus honing mag tijdens het verwerken niet boven de 40 graden worden verhit. Als ingrediënt voor koken en bakken wordt honing in onze recepten vaak gebruikt als speciale smaakmaker. Helaas is het in sommige gevallen onvermijdelijk dat het boven de 40 graden wordt verhit, afhankelijk van het recept.