Zoete mosterd met honing

De perfecte aanvulling op Münchense kalfsworst

Ons familiebedrijf is al sinds de oprichting meer dan 85 jaar geleden thuis in München. Witte worst met verse pretzels en zoete mosterd is ongetwijfeld een van de klassiekers van onze thuisstad. Vroeger werd over deze Münchense specialiteit gezegd dat witte worst het 12-uursklokje niet mocht horen. Dat kwam omdat er geen gekoelde opslagfaciliteiten waren en de verse worsten zo snel mogelijk moesten worden geproefd. Gelukkig kun je er tegenwoordig wat meer tijd voor nemen.

Dus waarom zou je de tijd niet gebruiken om je eigen zoete mosterd te maken? Onze sterke, pittige Breitsamer honingsoorten zorgen voor de perfecte zoetheid en een bijzonder fijne smaak.

Voor 6 porties:

  • 170 g witte en bruine mosterdzaadjes
  • 1 snufje kruidnagelpoeder
  • 120 g bruine suiker
  • 1 el Breitsamer honing, bijv. Woudhoning
  • 60 ml witte wijnazijn
  • 100 ml water 1 snufje zout
De tafel is gedekt met een mandje pretzels, een bord met twee witte worstjes en een klodder mosterd. Twee glazen zoete mosterd en een schaaltje mosterdzaadjes

Voorbereiding

  • Maal de mosterdzaadjes grof in een vijzel.
  • Breng het water kort aan de kook en giet het over de mosterdzaadjes terwijl ze nog heet zijn. Laat vervolgens ongeveer 10 minuten rusten.
  • Verhit de pan zonder vet toe te voegen, voeg de suiker toe en karameliseer onder voortdurend roeren.
  • Voeg de gekarameliseerde suiker, Breitsamer honing, azijn, een beetje zout en kruidnagelpoeder toe aan de mosterdzaadjes. Mix een paar minuten met een handmixer tot er een romig mengsel ontstaat.
  • Giet de mosterd in een schoon potje, bijvoorbeeld een Breitsamer honingraatpotje met klapdeksel, en laat 2 dagen trekken in de koelkast.